Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

België wil antibioticagebruik terugdringen

België wil met een nationale campagne het verbruik van antibiotica verder terugdringen. Dit schrijft de website farmaactueel.nl.

Belgen zijn grootverbruikers als het aankomt op het slikken van antibiotica en dat baart de overheid zorgen. De grootschalige consumptie heeft te maken met het feit dat Belgen de middelen ook bij verkoudheden, acute bronchitis en griep nemen, terwijl antibiotica voor bacteriële infecties bedoeld zijn.
 
Veel effect
Eerdere campagnes hebben in België veel effect gehad. De Universiteit Antwerpen heeft berekend dat er sinds 2000 jaarlijks gemiddeld 8 procent minder antibiotica werd geconsumeerd. Het land stond in 1998 nog op de tweede plaats in een lijst van twintig Europese landen, in 2002 op zesde plaats. Dat neemt niet weg dat er nog steeds te veel gebruikt wordt, vooral onder kinderen en ouderen, aldus de Belgische overheid.
 
Gevolgen
Onjuist gebruik van deze middelen leidt tot een toename van het aantal tegen antibiotica resistente bacteriën. Nederland en de Scandinavische landen zijn zuiniger met hun antibioticaconsumptie dan de Belgen. In Frankrijk en de Zuid-Europese landen wordt echter evenveel gebruikt als in België.
 
De campagne
Deze zesde Belgische campagne bestaat ditmaal uit twee televisiespots, een brochure, een folder en informatie op www.antibiotics-info.be. De boodschap is dat een antibioticum geen wondermiddel is en dat je altijd eerst advies van een arts moet inwinnen.
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.