Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Botbreuken pasgeborenen zomaar mogelijk'

Pasgeboren baby’s kunnen botbreuken oplopen zonder dat daar geweld of verkeerde zorg aan te pas is gekomen, zo blijkt uit statistisch onderzoek.

 
Ongeveer een op de vijf botbreuken bij pasgeborenen in ziekenhuizen is niet te verklaren, schrijft de Volkskrant op basis van een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG).
 
Onverklaarbare botbreuken bij baby’s
De twee Utrechtse artsen die hierover publiceren in het NTvG reageren op recente berichten over onverklaarbare botbreuken bij baby’s die waren opgenomen in enkele Nederlandse ziekenhuizen. Zo werden in oktober twee gevallen in het VUmc geconstateerd en kort daarop overeenkomstige gevallen in het AMC in Amsterdam en het St. Elisabeth-ziekenhuis in Tilburg.
 
Zomaar
Volgens de artsen betreft het hier mogelijk ‘statistische ruis’. Zij keken naar de gegevens van 158.035 pasgeborenen jonger dan een maand tussen 1997 en 2004. Bij driekwart procent werden fracturen aangetroffen. Sleutelbeenbreuken vormden de hoofdmoot, naast breuken in onderarmpjes en dijbeentjes. In een vijfde van deze gevallen konden de botbreuken niet worden teruggevoerd op een moeilijke bevalling of reanimatie. De artsen concluderen daarom dat botbreuken bij pasgeborenen ook zomaar kunnen voorkomen.
 
Niet opzettelijk
De politie in Tilburg heeft intussen geconcludeerd dat de bovenbeenfractuur van de baby in het Tilburgse ziekenhuis geen ‘opzettelijke’ oorzaak had. De breuk van de pasgeborene in het AMC wordt nu toegeschreven aan medicijngebruik.
 
VUmc-gevallen nog onderzocht
De twee VUmc-gevallen zijn nog in onderzoek. “Hier kan geen sprake zijn van statistische ruis”, zegt hoogleraar kindergeneeskunde John Roord in de Volkskrant. “De twee waren zuigelingen ouder dan een maand. Ze vallen dus niet in de onderzochte groep. Bovendien, twee gevallen binnen enkele weken. We hebben geen verklaring kunnen vinden.”
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.