Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Hartpatiënt therapietrouw door meer kennis

In de begeleiding van patiënten met hartfalen is het belangrijk de kennis van patiënten over hun ziekte te vergroten. Daarnaast moet de hulpverlener ingaan op voor- en nadelen van de behandeling en moeten de voorschriften zo eenvoudig mogelijk zijn.

 
Gevolg daarvan is dat de patiënten de voorgeschreven leefregels beter opvolgen. Dit blijkt uit onderzoek van verpleegkundige en gezondheidswetenschapper Martje van der Wal van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij promoveert 5 maart 2007 aan de Rijksuniversiteit Groningen.
 
Therapietrouw
Martje van der Wal onderzocht als eerste in Nederland hoe trouw hartpatiënten de verschillende onderdelen van hun therapie volgen en welke factoren van invloed zijn op de therapietrouw bij deze patiënten. Haar onderzoek maakt deel uit van het COACH-onderzoek. Dit is een groot landelijk onderzoek naar de effecten van voorlichting en begeleiding van patiënten met hartfalen.
 
 
Lees ook op nursing.nl:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.