Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Hbov'ers en mbov'ers willen verschil zien

‘Maak onderscheid tussen hbo- en mbo-verpleegkundigen’, lijkt de boodschap van de verpleegkundigen die reageerden op de weblog van Noortje Sprengers over hbo-v’ers.

 
Uit de (vooralsnog) zeventien gepeperde reacties op Noortjes blog blijkt dat de meerderheid graag meer verschil ziet in taakverdeling. Noortje schreef in haar blog van 29 januari dat het ontbreken van echte verschillen tussen de mbo-v’er en hbo-v’er voor haar de reden was geweest om niet de hbo-v-opleiding te doen, want zo stelde ze: ‘We staan allemaal aan het bed en werken we even hard.’ Ook stelde ze twee vragen: ‘Moeten hbo'ers meer gestimuleerd worden en de ruimte krijgen om zich te profileren? Of is het verschil in opleiding onvoldoende voor een verschil in de dagelijkse praktijk?
 
Wel onderscheid maken
Ruim vijftien respondenten vinden dat er een onderscheid in taken zou moeten bestaan tussen hbo-v’ers en mbo-v’ers. Ook het salaris zou moeten verschillen, schrijven sommigen. Vooral degenen die eerst de mbo-opleiding en vervolgens de hbo-opleiding hebben gedaan, zien grote verschillen. Genoemd worden zaken als: ‘meer reflectie, beleidskennis, evidence-based onderzoek kunnen opzetten, uitvoeren en interpreteren’ als onderscheidende kenmerken van de hbo-v’er.
 
‘Geen verschil’
Twee verpleegkundigen zeggen dat er geen verschil gemaakt moet worden. ‘In de praktijk merk ik geen verschil,’ aldus een mbo-v-leerling. Een Italiaanse verpleegkundige die ook verpleegervaring heeft in IJsland, vindt dat Nederland maar één opleiding zou moeten aanbieden: de hbo-v.
 


Redactie Nursing – Jeroen van Renesse

Of registreer je om te kunnen reageren.