Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Holle kies goed voor medicatieafgifte

Het Duitse Fraunhofer instituut heeft een kiesprothese ontwikkeld die constant de juiste hoeveelheid medicijnen afgeeft, zodat het slikken van pillen op vaste tijden tot het verleden zal gaan behoren.

 
Wetenschappers hebben een prothese gemaakt die veel kleiner is dan bestaande medicijn-implantaten. De medicijnopslag is klein genoeg om in twee prothesekiezen in de mond te passen. Het zou een uitkomst kunnen zijn voor chronisch zieken die vaak een dagtaak hebben aan het nemen van hun medicijnen op het juiste tijdstip en in de voorgeschreven dosis. Ook voor dementerenden zou het een uitkomst kunnen zijn, aldus het instituut.
 
Kiesprothese
De kiesprothese, Intellidrug genaamd, meet de juiste hoeveelheid medicijnen nauwkeurig af met twee elektronische sensoren. Door een membraan kan speeksel op gezette tijden een gedeelte van het medicijn in de kies oplossen. Vervolgens wordt het medicijn afgevoerd via een minuscuul kanaaltje naar de mondholte. Daar wordt het opgenomen door het wangslijmvlies.
 
Afstandsbediening
De dosering kan met een afstandsbediening van te voren worden ingesteld door een arts. Wanneer het reservoir leeg is, wordt dit aangegeven door het elektronische systeem in de kies op het display van diezelfde afstandsbediening. De kies moet om de paar weken worden bijgevuld. De onderzoekers zullen het prototype eind februari presenteren aan het publiek
 


Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.