Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Kabinet moet meer doen tegen zelfmoord

Het nieuwe kabinet moet beleid op poten zetten om het aantal zelfmoorden in Nederland drastisch te verminderen. Het Trimbos Instituut heeft daarvoor een nationaal actieplan suïcidepreventie ontwikkeld, dat over enkele maanden verschijnt.

 
Dit zegt psychiater Bas Verwey in een interview met Trouw. Gisteren promoveerde hij in Leiden op de opvang van zelfmoordslachtoffers in ziekenhuizen. Verwey adviseerde de werkgroep suïcidepreventie van het Trimbos.
 
Verkeersslachtoffers
Volgens Verwey valt het aantal zelfmoorden in Nederland vergeleken met andere landen mee. 'Toch komt zelfmoord ook in Nederland nog te veel voor. Gemiddeld 1500 keer per jaar. Vergelijk dat eens met het aantal dodelijke verkeersslachtoffers: dat is dank zij goed verkeersveiligheidsbeleid gedaald van 1200 naar 800 per jaar.'
 
Voorlichting
In 2005 heeft minister Hoogervorst van VWS het Trimbosinstituut opdracht gegeven een plan te ontwikkelen. Volgens Verwey adviseert het instituut om veel voorlichting te geven aan ouders, familie, op scholen en universiteiten, aan politie, brandweer en GGD’s. Verwey: 'Hoe herken je de signalen, wat kun je doen om suïcide te voorkomen? Over zelfmoord wordt weinig gesproken, terwijl praten juist kan helpen.'
 
Medicijnen
Het Trimbos Instituut geeft ook praktische maatregelen. Verwey: 'De beschikbaarheid van middelen vergroot de kans. Zorg dat patiënten niet te veel medicijnen in handen kunnen krijgen. Denk ook aan betere bescherming op hoge gebouwen. Hetzelfde geldt voor de spoorwegen. Zorg voor hekken in de omgeving van stations.'
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.