Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Melding medische misser zonder sancties

Zorgverleners in ziekenhuizen die een medische fout melden kunnen dit voortaan doen zonder dat ze meteen bang hoeven zijn voor sancties.

Wel kunnen de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het OM onderzoek doen naar verwijtbare fouten, maar ze mogen daarvoor geen informatie gebruiken uit interne meldsystemen van ziekenhuizen. Dat staat in een overeenkomst die is ondertekend door de KNMG en koepels van ziekenhuizen, artsen, verpleegkundigen en patiënten. Minister Hans Hoogervorst van VWS  nam het document donderdag in ontvangst.
 
Consequenties
Vanaf 1 januari 2008 kunnen zorgverleners in ziekenhuizen incidenten zonder directe consequenties gaan melden. De verwachting is dat de patiënt hiermee gebaat is omdat artsen en verpleegkundigen nu sneller missers kunnen aangeven. Hierdoor kunnen ziekenhuizen gebreken in de zorg sneller herstellen. De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat per jaar veel complicaties optreden omdat artsen en ander medisch personeel fouten maken.
 
Procedures
Het kabinet hamerde op betere procedures bij de behandeling van patiënten en meer mogelijkheden voor het personeel om fouten te melden. In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid bekeek de KNMG op welke manier die meldpunten het best zouden kunnen werken.
 

 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.