Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Patiënten minder snel naar het ziekenhuis

Wie in Noord-Limburg acute medische hulp aan huis nodig heeft die niet door de thuisverpleging kan worden verleend, hoeft niet meer automatisch naar het ziekenhuis. Verpleegkundigen van de regionale ambulancedienst gaan voortaan patiënten thuis helpen.

 
Het gaat om voorbehouden handelingen zoals het prikken en controleren van een infuus of het verwisselen van een katheter. Thuiszorgmedewerkers liepen vaak tegen het probleem aan dat ze niet bevoegd of bekwaam waren om dit soort handelingen bij hun patiënten te verrichten. Daardoor moest de patiënt vaker naar het ziekenhuis.
 
Langer thuis
Onnodig en vervelend voor de patiënt en ook niet efficiënt voor de hulpverleners, zo vinden de Regionale Ambulancevoorziening Limburg-Noord (RAVLN) en het Venrayse Thuiszorg Noord-Limburg. Beide instellingen willen ervoor zorgen dat de patiënt sneller en ook langer thuis kan worden geholpen.
 
Twee keer
‘Tot voor kort moest de patiënt voor het verwisselen van een katheter twee keer in de ambulance: naar het ziekenhuis en weer terug. Als je die handeling bij hem thuis kunt doen, hoeft dat niet meer. Als de ambulanceverpleegkundige de patiënt heeft geholpen, neemt de wijkverpleegkundige de reguliere zorg weer over,’ zegt directeur Lucien Engelen van de RAVLN.
 
Aansluiten
De inzet van verpleegkundig ambulancepersoneel bij patiënten thuis beperkt zich nu nog tot Noord-Limburg. Wanneer het experiment slaagt, verwacht Engelen dat ook thuiszorginstellingen in Midden-Limburg zich bij het initiatief zullen aansluiten.
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.