Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Praktijkgebonden thuiszorg Maassluis succes

Praktijkgebonden thuiszorg heeft in de regio Maassluis geleid tot positieve ervaringen onder verpleegkundigen en artsen. De verpleegkundigen worden bij deze vorm van thuiszorg niet, zoals gebruikelijk, gekoppeld aan een bepaalde wijk, maar aan een huisartsenpraktijk.

Careyn, voorheen Thuiszorg Nieuwe Waterweg Noord, werkt in de regio Maassluis sinds januari 2005 op deze manier. De organisatie heeft nu evaluatie-onderzoek laten doen om te zien of praktijkgebonden thuiszorg ook elders kan worden doorgevoerd. De resultaten lijken gunstig.
 
Samenwerking
Zowel verpleegkundigen als artsen blijken tevreden te zijn over deze nieuwe wijze van werken. De verpleegkundigen zijn tevreden omdat het contact met de huisartsen ‘sterk is verbeterd’, aldus het onderzoeksrapport ‘Praktijkgebonden thuiszorg: in Maassluis een succes!’ Dit contact maakt het volgens de verpleegkundigen makkelijker om gezamenlijk invulling te geven aan zaken als wondverzorging en preventieve ouderenzorg.
 
‘Veel sneller’
Joske Pontier, wijkverpleegkundige van Huisartsencentrum Maassluis, is zeer te spreken over de praktijkgebonden aanpak. ‘De lijnen zijn nu veel korter. Als we een startzorg hebben gedaan bij een cliënt dan geef je dat meteen door aan de huisarts en die gaat dan gelijk langs. Het hoeft nu niet meer over allerlei schijven te gaan. Bij de wijkgebonden thuiszorg belden ze eerst naar de teamkamer, en dan moesten ze eerst weten bij welk team de patiënt hoorde. Dat is nu niet meer zo. Nu weten ze precies welke wijkverpleegkundigen in het team werken en wie ze kunnen bellen. En omdat je nu gewend bent om gewoon bij een huisarts naar binnen te lopen, gaat alles veel sneller.’
 
Meer uitdaging
Pontier staat niet alleen. Opvallend is dat veel verpleegkundigen deze aanpak prefereren, ook al zorgt de werkwijze voor een grotere belasting. Ze ervaren een grotere uitdaging uit het directe contact met de huisarts, het meer inhoudelijke overleg en de gezamenlijke invulling van de zorg.
 
Kwaliteitsverbetering
Ook de artsen zeggen dat de praktijkgebonden thuiszorg zorgt voor een kwaliteitsverbetering in de zorg. Door het directe contact hebben ze meer inzicht geeft in de toestand van de thuiszorgpatiënt. Bovendien kunnen ze nu meer de mogelijkheden van de thuiszorg benutten en ontvangen ze minder ‘niet-urgente’ telefoontjes van thuiszorgmedewerkers.
 
Analyseren
Careyn wil de gegevens van dit onderzoek nu analyseren, zodat besloten kan worden of en hoe het eerstelijns werken van de thuiszorg in de regio Nieuwe Waterweg Noord en daarbuiten kan worden ingevoerd.
 

 
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.