Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Raden van Bestuur volgen VAR-adviezen vaak op

Directies van zorginstellingen nemen tachtig procent van de adviezen die Verpleegkundige Adviesraden (VAR) geven over. Dit blijkt uit een enquête van de Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN).

 
De V&VN heeft dit jaar voor de tweede keer een onderzoek gedaan naar het functioneren van adviesraden. Hieruit blijkt dat VAR’s jaarlijks drie gevraagde en twee ongevraagde adviezen aan Raden van Bestuur geven. Vier hiervan worden opgevolgd, zo blijkt uit het onderzoek. ‘Raden van Bestuur nemen VAR’s duidelijk serieus,’ aldus Rianne Altena, VAR-adviseur van de V&VN. De meeste adviezen die VAR’s in de afgelopen periode gaven gingen over functiedifferentiatie. Altena: ‘Een heel actueel onderwerp waar veel organisaties mee bezig zijn.’
 
Achterban
Een andere uitkomst is dat veel VAR’s kampen met een moeilijk te mobiliseren achterban. Hoewel VAR’s veel in het werk zetten om verpleegkundigen en verzorgenden enthousiast te krijgen , blijkt de achterban vaak matig geïnteresseerd. Het bezoek aan VAR-activiteiten of de response op verzoeken om mee te denken valt vaak tegen, zo toont de enquête aan. ‘Wij adviseren VAR’s daarom om zich vooral te richten op die collega’s die wel enthousiast zijn. Dat werkt het beste’, aldus Altena.
 

Redactie Nursing – Christie Klaucke

Of registreer je om te kunnen reageren.