Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Schrikbarend veel ouderenmishandeling in zorg

Vier op de tien verpleeghuisartsen heeft de afgelopen twee jaar te maken gehad met ouderenmishandeling. In ruim de helft (55 procent) van de gevallen gaat het om lichamelijke mishandeling. In 43 procent om psychische of verbale mishandeling.

 
Dit blijkt uit het onderzoek Ouderenmishandeling in het verpleeghuis. Voor dit inventariserend onderzoek heeft verpleeghuisarts Elis Bartelmeijer 484 andere verpleeghuisartsen ondervraagd. Het TV-programma Netwerk bracht woensdag de uitkomsten naar buiten.
 
Slaan
De artsen gaven aan dat in 63 procent van de gevallen de mishandeling plaatsvindt door het verzorgend personeel. Het gaat om hard beetpakken, pesten, verwaarlozing of slaan. Dit komt het meest voor op psychogeriatrische afdelingen, waar vooral dementerende ouderen zijn opgenomen. Dat is een moeilijke groep patiënten die zelf soms ook agressief is, ook tegen het personeel.
 
Taboe
De SP wil dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg een onderzoek instelt naar de aard en de omvang van het probleem, zo zei Tweede Kamerlid Agnes Kant in Netwerk. Eelke van de Veen (PvdA) wil dat de inspectie onderzoekt waarom er zo'n taboe op het onderwerp rust en waarom mishandeling niet wordt gemeld.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.