Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Speciaal jasje bindt strijd aan met MRSA

Het gevecht tegen MRSA neemt deze week in een Londens ziekenhuis nieuwe vormen aan: een speciaal kledingstuk voor patiënten moet afrekenen met de besmettelijke ziekenhuisbacterie.

 
Het patiëntenjasje is een proef, opgezet door de University of Portsmouth in Engeland. Dertig patiënten van de intensive care in het Londense ziekenhuis krijgen een jasje aan waarin een antibacteriële stof is opgenomen. Het jasje is bovendien gemakkelijker aan en uit te trekken dan reguliere patiëntenjasjes, zodat verpleegkundigen minder snel in contact komen met de patiënt.
 
Geen resistentie
Het product in het jasje dat deze strijd aan gaat, Permagard genaamd, dringt door de celwand van elke bacterie heen zodra ze daarmee in aanraking komt. Op die manier wordt de bacterie vervolgens onschadelijk gemaakt. Resistentie kan hiermee voorkomen worden, omdat er geen sprake is van een chemische stof die korte metten maakt met de bacterie.
 
Verrassing
Het jasje is uitgevonden door een verpleegassistent, die het ontwierp om de waardigheid, het comfort en de veiligheid van patiënten te vergroten. Dat het kledingstuk nu wordt gebruikt om MRSA aan te pakken, is voor de ontwerpster een blije verrassing. De proef duurt een week en de resultaten worden zo spoedig mogelijk bekend gemaakt.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.