Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Tuchtcollege waarschuwt verpleegkundige

Het Centraal Tuchtcollege heeft een verpleegkundige een waarschuwing gegeven vanwege tekortschietende telefonische hulpverlening.
Tuchtcollege waarschuwt verpleegkundige

 
De echtgenoot van een 47-jarige vrouw belt de Centrale Post Ambulancevervoer (CPA) omdat zijn vrouw pijn op de borst heeft en in beide polsen. De CPA-verpleegkundige heeft geen ambulance paraat. Omdat inschakelen van de reserve ambulance enige tijd duurt, vraagt zij de assistente van de huisartsenpost (HAP) of de huisarts bij de vrouw langs wil gaan. De assistente vraagt vervolgens de man en zijn zieke vrouw naar de HAP te komen. Als zij daar arriveren is de huisarts weggeroepen in verband met een spoedgeval. De echtgenoot rijdt door naar het ziekenhuis waar zijn vrouw overlijdt aan een groot hartinfarct.
 
Verwijt
De Inspectie voor de Gezondheidszorg en de echtgenoot dienen bij het Regionaal Tuchtcollege (RTC) Zwolle een klacht in tegen de CPA-verpleegkundige. Zij verwijten de verpleegkundige onder andere dat zij de hulpvraag onvoldoende heeft uitgediept en aan de HAP niet duidelijk heeft gemaakt dat de hulpvraag urgent was.
 
Ongegrond
Het RTC verklaart de klacht ongegrond. In hoger beroep oordeelt het Centraal Tuchtcollege dat de verpleegkundige de hulpvraag beter had moeten uitdiepen. De verpleegkundige krijgt alsnog een waarschuwing.
 

 
 
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.