Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

V&VN erkent probleem ouderenmishandeling

De beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) erkent dat mishandeling van verpleeghuisbewoners voorkomt. De organisatie wil dat verzorgenden en verpleegkundigen beter leren omgaan met patiënten die dementerend of agressief zijn.

 
Daarbij zou de leiding van een verpleeghuis het personeel makkelijker moeten maken om gevallen van mishandeling te melden, bijvoorbeeld in teambesprekingen.
 
Te hoge werkdruk
Dat is de reactie van V&VN op de berichten over het grote aantal gevallen van ouderenmishandeling door zorgpersoneel. Gisteren kwam dit thema aan bod in het televisieprogramma Netwerk. Uit onderzoek bleek dat de mishandeling vooral voortkomt door te laag geschoold personeel en een te hoge werkdruk.
 
Professionele grenzen
Volgens staatssecretaris Clemence Ross mag dat voor verpleegkundigen en verzorgenden nooit een reden zijn ruw met de bewoners van tehuizen om te gaan. V&VN sluit zich hierbij aan en werkt aan deskundigheidsbevordering. Ook wijst V&VN naar de beroepscode voor verpleegkundigen en verzorgenden, waarin staat dat zij in relatie met de zorgvrager ten alle tijde professionele grenzen in acht moeten houden.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.