Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundige regie nodig bij OK-patiënt

Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) stelt dat verpleegkundigen de regiefunctie in het preoperatieve traject moeten nemen ter voorkoming van fouten rond operaties.
Verpleegkundige regie nodig bij OK-patiënt

V&VN reageert daarmee op de berichtgeving over Nederlandse operatiepatiënten die gevaar lopen door de slechte samenwerking van zorgverleners. Gister publiceerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) het rapport ‘Preoperatief traject ontbeert multidisciplinaire en gestandaardiseerde aanpak en teamvorming’.
 
Regie
Volgens Marian Kaljouw, voorzitter van V&VN, zijn verpleegkundigen zijn de enige continue factor voor een patiënt in het preoperatieve traject. 'Zij zijn de oren en ogen van hun patiënt. Daardoor kunnen zij als geen ander de regierol in het preoperatieve traject vervullen.'
 
Teamvorming
De Inspectie concludeert in het rapport dat de samenwerking in het preoperatieve traject bij operatie onvoldoende effectief is. Teamvorming is vrijwel niet aanwezig, aldus IGZ, ondanks grote betrokkenheid en inzet van zorgverleners. Taken zijn bij meerdere zorgverleners ondergebracht, maar slecht georganiseerd. Elkaar informeren is geen automatisme. Afspraken over taken en verantwoordelijkheden ontbreken vaak, aldus het rapport.
 
Standaardisatie
V&VN gaat met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Nederlandse Federatie van Universitair medische centra en de Orde van Medisch Specialisten op korte termijn werken aan het oplossen van problemen, onder meer door landelijke standaardisatie van het preoperatieve traject.


Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.