Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundigen gaan medicijnen voorschrijven

De Eerste Kamer heeft de Geneesmiddelenwet aangenomen die regelt dat gespecialiseerd verpleegkundigen op termijn geneesmiddelen mogen gaan voorschrijven.
Verpleegkundigen gaan medicijnen voorschrijven

 
De daadwerkelijke invoering van dit onderdeel van wet hangt af van ministeriële regelingen die nog moeten worden vastgesteld. Deze regelingen wijzen de categorieën verpleegkundigen aan.
 
Diagnose
Volgens de nieuwe wet moeten gespecialiseerd verpleegkundigen werken conform medische protocollen en standaarden. Anja Evers, juridisch adviseur van Verpleegkundigen &Verzorgenden Nederland V&VN : ‘Gespecialiseerd verpleegkundigen, basisverpleegkundigen met een vervolgopleiding gericht op bijvoorbeeld longziekten, reuma of diabetes, mogen alleen dan een geneesmiddel voorschrijven na een diagnose door een arts.’
 
Farmacotherapie
Ook zullen verpleegkundigen moeten werken aan hun farmacotherapeutische kennis. Er moeten extra modules farmacotherapie komen in de opleidingen voor verpleegkundigen die zich nog aan het specialiseren zijn en extra scholing voor de gespecialiseerd verpleegkundigen die al werken.
 
Bevoegd
Bovendien betekent de nieuwe wetgeving dat apothekers moeten kunnen controleren of de gespecialiseerd verpleegkundige die het recept uitschrijft daartoe bevoegd is. Volgens Anja Evers bekijkt V&VN welk register hiervoor het meest geschikt is: het BIG-register, een afdelings- of verenigingsregister van gespecialiseerd verpleegkundigen of het nieuwe Kwaliteitsregister V&V. ‘Knelpunt is dat het BIG-register geen informatie bevat over specialisaties, en de andere registers niet openbaar zijn,’ aldus Evers.
 
Categorieën
Naar verwachting zullen het ministerie van VWS en V&VN eind 2007 de eerste categorieën verpleegkundigen die in aanmerking komen voor een ministeriële regeling voordragen.
 


redactie Nursing – Christie Klaucke

Of registreer je om te kunnen reageren.