Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Verpleging moet kinderastmazorg verbeteren'

Het is niet goed gesteld met de zorg voor kinderen met astma, meldden diverse patientenorganisaties onlangs. Verpleegkundig consulent astma Christine van Baak vindt dat het de taak is van verpleegkundigen om dat probleem aan te pakken.

 
Uit een wereldwijd onderzoek, The Rights of Children to Appropriate Healthcare, bleek vorige week dat veel kinderartsen en specialisten vaak niet goed op de hoogte zijn van kinderastma en de bijbehorende problematiek. Ook blijkt dat veel kinderen niet kunnen omgaan met hun inhalers en stoppen zij er te snel mee, aldus het onderzoek.
 
Delegeren
Volgens Christine van Baak, lid van de Vereniging van Longverpleegkundigen, is het bij uitstek de taak van de longverpleegkundige om kinderen te begeleiden en controleren op hun inhalatietechnieken. ‘Ik geloof zeker dat veel artsen niet goed op de hoogte zijn, maar dat is niet eens zo erg als zij dat soort taken delegeren aan deskundige verpleegkundigen. Dat gebeurt onvoldoende’, zegt de consulent van het UMCG.
 
Angst
Verpleegkundigen zouden een grotere rol moeten spelen in het geven van voorlichting en educatie, vindt Van Baak. Daarnaast kunnen zij inspelen op de angst die sommige kinderen hebben om hun inhalatie-medicatie te nemen. ‘Uit diverse proefschriften blijkt dat verpleegkundigen daar veel positiefs aan kunnen bijdragen’, zegt Van Baak. ‘Dat zou dan ook meer moeten gebeuren.’
 

Redactie Nursing – Brenda Kluijver

Of registreer je om te kunnen reageren.