Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

‘VAR moet kunnen werven’

Beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) betreurt de discussie die in het UMC St Radboud in Nijmegen is ontstaan naar aanleiding van een ledenwerfcampagne van de Verpleegkundige Adviesraad (VAR) van het ziekenhuis.

 
De VAR van het UMC St Radboud was met een ledenwerfcampagne voor de V&VN gestart onder de verpleegkundigen van het ziekenhuis. De fusie van 33 beroepsverenigingen met V&VN afgelopen december was voor de VAR aanleiding om de landelijke ledenwerfactie met als motto ‘100 procent vakvrouw/vakman’ te ondersteunen binnen het eigen ziekenhuis. De OR en de Raad van Bestuur van het UMC St Radboud waren echter van mening dat de VAR hiermee een politiek standpunt innam. Een OR werft ook niet voor verpleegkundige vakbonden, zo was de redenering. De VAR heeft de ledenwerving moeten stoppen.
 
Deskundigheidsbevordering
Volgens Bob de Dood, adjunct-directeur van V&VN, hebben de OR en de Raad van Bestuur de discussie op basis van verkeerde informatie gevoerd. ‘Een lidmaatschap van beroepsvereniging V&VN betekent dat verpleegkundigen zich bezighouden met deskundigheidsbevordering. V&VN voert geen CAO-onderhandelingen, zoals de vakbonden. Een hoge organisatiegraad en professionalisering van de verpleegkundige beroepsgroep is ook voor een Raad van Bestuur belangrijk.’
 


 

Redactie Nursing – Christie Klaucke

Of registreer je om te kunnen reageren.