Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Actiz: 'Thuiszorgpersoneel moet meer werken'

Verpleegkundigen en verzorgenden in instellingen en de thuiszorg moeten de komende jaren meer uren steken in hun werk. Actiz-directeur Aad Koster wil dat tijdens de nieuwe cao-onderhandelingen afspreken, om zo de groeiende vraag naar zorg op te vangen.

 
‘We kunnen niemand dwingen, maar we moeten werknemers wel proberen te verleiden.’ Dat zou kunnen via een betere kinderopvang, of een hogere beloning als werknemers in plaats van 36 uur een werkweek van 40 uur willen maken. Hij wil daarom ook af van alle beperkingen om langer te werken. Langer werken betekent voor Koster niet alleen meer deeltijduren, maar ook doorwerken tot op hogere leeftijd.
 
Verzorgingsgat
Koster: ‘Eerst zullen we de vakbonden er echter van moeten overtuigen dat langer werken één van de oplossingen is voor het dreigende personeelstekort.’ Als er niets gebeurt, valt er in 2010 een gat van zo’n tienduizend verzorgers in tehuizen en de thuiszorg, zo becijfert koepelorganisatie Actiz. 
 
Nieuw personeel
Aan de andere kant moet de instroom van nieuw personeel omhoog. ‘Door jongeren beter te begeleiden bij hun stages en meer allochtone werknemers aan te trekken’, hoopt Koster. Tegelijkertijd moeten instellingen in hun eigen regio meer vrijheid krijgen om zelf hun personeel aan te trekken. Daarom wil Actiz terug naar een basis-cao op landelijk niveau, die instellingen zo weinig mogelijk aan banden legt. ‘De ene organisatie zal mensen willen trekken door extra opleidingen aan te bieden, een ander zoekt het weer in een betere kinderopvang’, verwacht Koster.

 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.