Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Co-assistenten bezorgd over NP’s en PA’s

Het studentenplatform van de KNMG pleit voor een optimale samenwerking tussen nurse practitioners (np’s), physician assistants (pa’s) en co-assistenten. De geneeskundestudenten vrezen anders dat er niet genoeg leermomenten blijven bestaan voor de co-assistenten, aldus de website van de KNMG.

 
De KNMG refereert aan een artikel in het vakblad Medisch Contact ‘Kapers op de kust?’, dat afgelopen vrijdag is verschenen. Het artikel beschrijft de meningen over de mogelijkheden en de knelpunten in samenwerking met de nieuwe professionals in de zorg: de nurse practitioners (np’s) en de physician assistants (pa’s).

Overlap
De introductie van deze professionals zorgt voor nieuwe verhoudingen, omdat de taken van np’s en pa’s overlappingen en/of raakvlakken vertonen met die van de co-assistenten. De KNMG noemt als voorbeelden: ‘het afnemen van anamneses, uitvoeren van lichamelijk onderzoek, een differentiaaldiagnose en behandelplan opstellen en het voorlichten van de patiënt.’
 
Vastleggen en bewaken
Uit een enquête onder de KNMG-studentenleden blijkt dat 38 procent van de studenten en 48 procent van de co-assistenten met ervaring in samenwerking met np’s en pa’s, bang is voor een verlies van leermomenten. Daarom raadt het KNMG-studentenplatform de Centrale Opleidingscommissies (COC) van de opleidingsziekenhuizen aan het aantal leermomenten voor co-assistenten vast te leggen en te bewaken.

Geen hinder van elkaar
‘Om voldoende leermomenten te garanderen, maar tegelijkertijd optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden die de introductie van de beroepsbeoefenaren biedt, is een nauwkeurige analyse van rollen en taken van beide groepen gewenst. Hierbij dient het streven naar complementariteit centraal te staan. Belangrijk is dat np’s en pa’s en co-assistenten elkaar niet hinderen bij de uitvoering van hun taken en het aanleren daarvan’, schrijft de KNMG.
 


 

Redactie Nursing – Jeroen van Renesse

Of registreer je om te kunnen reageren.