Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Diabetici tevreden over nieuwste zorgverlening

De nieuwe aanpak om diabetespatiënten vaker en dichter bij huis te laten controleren door verpleegkundigen werkt goed. De patiënten hebben dat zelf aangegeven in een groot onderzoek naar diabeteszorg door huisartsen en verpleging.

 
Dat heeft dr. Victor Pop, hoogleraar Eerstelijnszorg Universiteit Tilburg, vandaag gezegd.
In de regio Zuidoost-Brabant draait sinds vorig jaar een project waarbij diabetespatiënten drie tot vier keer per jaar worden gecontroleerd. De onderzoeken worden gedaan door een praktijkverpleegkundige van de huisarts.

Betere voorlichting nodig
Het was de eerste keer dat onderzoek is gedaan naar Eerste Lijnszorg voor diabetespatiënten. Volgens Pop is uit de enquête gebleken dat ongeveer één op de drie diabetespatiënten nog niet optimaal is ingesteld. En dat hoge bloeddruk niet altijd adequaat wordt behandeld.
Ook de verslaglegging van voet- en oogafwijkingen moet nauwkeuriger, blijkt uit het onderzoek. 'De voorlichting over medicijnen kan ook beter. Nu weet een diabetespatiënt vaak niet wat hij of zij mag innemen als ze bijvoorbeeld griep krijgen', zegt Pop.
 
Tevreden
Van de 3000 Brabantse diabetespatiënten die werden ondervraagd, was ruim driekwart tevreden over de geboden zorg door Praktijk Ondersteuning Zuidoost - Brabant (POZOB). Door zorgvuldige controles kan men mogelijke complicaties van diabetes vroegtijdig opsporen en behandelen. 
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.