Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Eerste verpleegkundig endoscopist met diploma

Het Catharina-ziekenhuis heeft een Nederlandse primeur: Een van haar medewerkers, Natas Verheijde, heeft als eerste in Nederland haar certificaat als verpleegkundig endoscopist behaald.
Eerste verpleegkundig endoscopist met diploma

 
Met het behalen van haar certificaat rondde Verheijde haar tweejarige opleiding af aan het King’s College van de universiteit van Londen. Het Catharina-ziekenhuis mag zich nu het eerste ziekenhuis in Nederland noemen met een gecertificeerd verpleegkundig endoscopist in dienst.
 
Opleiding
Volgens het ziekenhuis bestaat er in Nederland nog geen gecertificeerde opleiding, wel in Groot-Brittanië. Verheijde deed de voor het certificaat benodigde praktijkervaring op onder supervisie van de maag-darm-lever-artsen in het Catharina-ziekenhuis; het theorie- en examengedeelte werd in Engeland afgerond.
 
Meer dan 1000
Verheijde heeft inmiddels meer dan 1000 endoscopieën in de kliniek uitgevoerd, na intensief getraind te hebben op een virtuele endoscopiesimulator in het ‘skillslab’ van het Catharina-ziekenhuis .
Op dit moment voert Verheijde twee dagdelen per week endoscopieën
uit, maar dat wordt binnenkort meer.
 
Groei kijkonderzoeken verwacht
Door de vergrijzing, de plannen voor bevolkingsonderzoek naar dikke-darmkanker en de screening op darmkanker, verwacht het ziekenhuis dat de vraag naar kijkonderzoek zal toenemen. Een verpleegkundig endoscopist voert zelfstandig endoscopische onderzoeken van de dikke darm uit, zodat de artsen meer tijd hebben voor complexe ‘scopieën’. Het ziekenhuis verwacht hiermee de wachtlijsten te kunnen verkorten.
 
Van vergelijkbare kwaliteit
Verheijde onderzocht tijdens haar opleiding of een endoscopie uitgevoerd door een goed opgeleid verpleegkundige kwalitatief even goed is als wanneer een maag-darm-lever-arts dit doet. Haar onderzoeksresultaten gaven aan dat de endoscopieën van vergelijkbare kwaliteit waren.
 

 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Eén reactie

 • no-profile-image

  Sietske de Vries

  Hallo Natas,

  Een paar jaar geleden zijn we elkaar nog eens tegen gekomen in veldhoven. Ik was samen met JJ Koornstra en collega Wiesje Giezen. Ik heb een interne opleiding gevolgd tot verpleegkundig scopiste. (vorig jaar afgerond)Mijn collega Wiesje is ermee gestopt, maar op dit moment is Emilie van de Heide met de opleiding bezig.
  Waarom ik je eigenlijk een mail stuur is dat het me leuk lijkt om eens ervaringen uit te wisselen.
  Ook omdat jij al een tijd scopieen doet met de nodige ervaring. Zelf scopieer ik nu ongeveer 3 jaar.
  Misschien is het een idee om elkaar eens te ontmoeten tijdens veldhoven? dat zal dan in okt. zijn?

  Vriendelijke groeten;

  Sietske de Vries

Of registreer je om te kunnen reageren.