Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Hersenaandoening al vroeg te voorspellen

Binnen enkele jaren kunnen artsen aan de hand van PET-scans voorspellen hoe het de hersenen van een individu zal vergaan. Daardoor wordt een zeer vroege diagnose van hersenaandoeningen mogelijk en daarmee eventuele preventie. Dat stelde prof. dr. Guillen Fernandez, neurowetenschapper aan het UMC St Radboud, gisteren tijdens zijn oratie in Nijmegen.

 

Volgens Fernandez beseffen veel artsen nog niet dat technieken om betrouwbare voorspellingen over de hersenen te doen, momenteel al beschikbaar zijn in specialistische centra. 'Deze technieken zullen de komende jaren massaal hun weg vinden naar de kliniek', zegt Fernandez.

 
Alzheimer
'De reikwijdte van de technieken is enorm. De diagnose Alzheimer kan er bijvoorbeeld ver voordat de ziekte zich openbaart, mee worden gesteld omdat PET-scans voor de ziekte kenmerkende veranderingen in de stofwisseling van de hersenen kunnen opsporen.'
 
Fernandez vindt zo'n vroege diagnose belangrijk omdat de tot dusver tegenvallende resultaten van het gebruik van zenuwbeschermende stoffen waarschijnlijk voor een belangrijk deel te wijten zijn aan een (te) late toediening. Gebruik van deze stoffen in een fase waarin nog veel restcapaciteit van de hersenen bestaat, biedt volgens Fernandez betere perspectieven.
 


Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.