Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Hoge buikdruk te vaak doodsoorzaak op IC

Er moet meer aandacht gegeven worden aan het uitbreiden van de kennis en waakzaamheid met betrekking tot verhoogde buikdruk op de intensive care (IC). Volgens een arts-onderzoeker is deze buikdruk onnodig vaak de doodsoorzaak op IC’s, schrijft MedNet.
Hoge buikdruk te vaak doodsoorzaak op IC


Meer kennis en waakzaamheid van het abdominaal compartiment syndroom (ACS), zou een drastisch effect hebben op het aantal doden, stelt Manu Malbrain, arts in het Antwerpse Stuivenberg Ziekenhuis (deelnemer aan twee grote internationale onderzoeken naar verhoogde buikdruk).

Duizenden doden
Volgens Malbrain eist ACS jaarlijks enkele duizenden doden wereldwijd. Het gaat dan om patiënten met een ernstige vorm (een risico voor 5 procent van de IC-populatie), aldus MedNet. 


Niet vergoed
Rond een derde van de patiënten op de IC kampt met een minder ernstige vorm van ACS. Een van de behandelmethoden werkt met dure buikdrukverbanden, die in Nederland worden vergoed door verzekeraars. In België echter niet en dat is een complicerende factor, aldus Malbrain.


Orgaanfalen
Bij patiënten die het syndroom ontwikkelen leidt de verhoogde buikdruk in 30 tot 50 procent van de gevallen tot het falen van meerdere organen en daarmee vaak tot de dood, schrijft MedNet. Dit gebeurt vooral als niet adequaat gereageerd wordt op vitale waarschuwingssignalen, aldus de Antwerpse arts. In Antwerpen vindt deze week het wereldcongres over ACS van de World Society of the Abdominal Compartment Syndrome plaats.


Redactie Nursing

Eén reactie

  • no-profile-image

    miel van montfort

    Ik lees van de risico's tgv te hoge buikdruk. Hoe ontstaat die druk? Is die druk na een open buikoperatie weg en hoe wordt die weer opgebouwd?

Of registreer je om te kunnen reageren.