Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Lijst privé-klinieken op website Inspectie

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat volgende maand privé-klinieken registreren. Op de website van de inspectie komt een lijst te staan met klinieken die zich vrijwillig hebben gemeld. Dat heeft minister Klink van Volksgezondheid maandag aan de Tweede Kamer laten weten.

 
De Kamer had aangedrongen op registratie van de klinieken, maar Klink voelt er voorlopig niets voor om dit te verplichten. In zijn ogen kunnen patiënten hun eigen conclusies trekken wanneer een instelling niet bekend is bij de website van de inspectie. ‘Wanneer een kliniek er niet op staat, is dit zeker geen reclame voor deze kliniek’, verwacht de minister.
 
‘Geen verplichting’
Klink denkt dat een verplichting tot registratie niet werkt. Bovendien zou hij daarvoor de wet moeten wijzigen of een nieuwe wet moeten maken. De privé-klinieken staan net als reguliere zorg onder toezicht van de inspectie, maar vallen niet onder de normale toelatingsregels omdat de patiënten voor de behandeling betalen, en niet de zorgverzekeraar.
 
Toezicht eenvoudiger
Bekendheid bij de inspectie zal ook het toezicht eenvoudiger maken, verwacht Klink, waardoor de klinieken die zich vrijwillig melden beter zullen worden dan instellingen die dit nalaten. Mochten deze verwachtingen niet uitkomen, dan wil de minister nog eens kijken of een verplichte registratie een oplossing kan zijn.
 
Registratiesysteem
Het registratiesysteem op de website van de IGZ was twee jaar geleden al aangekondigd, maar is nu pas klaar. De inspectie heeft bij herhaling vastgesteld dat er het nodige valt aan te merken op de zorg in de privé-klinieken. Klink verwacht dat de lijst in april op de website in te zien valt.
 

Redactie Nursing

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.