Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Moeizame cao-besprekingen thuiszorg en V&V

De onderhandelingen over één nieuwe cao thuiszorg en V&V zijn voorlopig nog lang niet rond. Morgen gaan ABVAKABO FNV en de werkgevers voor de vierde keer met elkaar om de tafel.

 

Een van de hete hangijzers binnen de onderhandelingen is een verschil van een half procent loonsverhoging tussen de twee nu nog aparte cao´s. ‘Werkgevers willen twee bestaande cao’s. 'Werkgevers willen twee bestaande cao's, die van de thuiszorg en V&V, omzetten naar een nieuwe cao’, verduidelijkt Pim van Loon, landelijk onderhandelaar van de ABVAKABO FNV. ‘In 2005 zijn met de vakbonden afspraken gemaakt om een nieuwe structuur voor de cao Thuiszorg in te voeren: de basis-cao. Die willen ze nu ook voor de cao VVT (verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorg).'

 

Het probleem

Pim van Loon: 'Het probleem is dat er nogal wat verschillen zijn in arbeidsvoorwaarden en dat het bijna onmogelijk is om die verschillen in een onderhandelingsronde te harmoniseren. Een concreet voorbeeld is de salarisregels, die zijn opgenomen in de cao thuiszorg. Die zijn sinds 1 juni 2006 een half procent lager dan in de cao V&V. Wij willen in het kader van een cao VVT dat de werknemers in de thuiszorg die half procent erbij krijgen, bovenop de geëiste loonsverhoging van drie procent in 2007.'


Basis-cao
Werkgeversorganisatie Actiz meldt op haar site dat zij een goed loonbod wil doen, maar dat er ook gekeken moet worden naar haar voorstellen omtrent het gehele arbeidsvoorwaardenpakket. De organisatie wil uitgaan van een basis-cao met landelijke afspraken, en daarnaast de mogelijkheid tot regionale en lokale aanpassingen. 
 

 


 

Redactie Nursing - Alexia Hageman

Of registreer je om te kunnen reageren.