Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Niet alle specialismen in elk ziekenhuis'

Algemene ziekenhuizen moeten niet alle medische specialismen in eigen huis willen hebben. Als klinieken in elkaars buurt specialisaties verdelen en samenwerken, kan er veel meer bereikt worden.

Dat heeft premier Jan Peter Balkenende maandag in Nijmegen gezegd. Balkenende bezocht in het kader van de CDA-verkiezingstournee het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ). Dat is vorig jaar door de Consumentenbond uitgeroepen tot patiëntvriendelijkste ziekenhuis van Nederland.
 
Apparatuur
Als ziekenhuizen zich op een aantal medische specialismen concentreren, kan het beschikbare geld beter worden benut, zo zei Balkenende tegen twee urologen van het CWZ. Door een aantal specialisaties aan andere ziekenhuizen over te laten, komt er geld vrij om voor de eigen specialismen bijvoorbeeld moderne apparatuur aan te schaffen. Ziekenhuizen zouden ook veel meer kennis en inzichten moeten uitwisselen.
 
Beste zorg
De premier is ervan overtuigd, dat patiënten best verder willen reizen als het om 'de beste zorg voor hun gezondheid' gaat. 'Overigens zouden specialisten zich ook vaker de vraag moeten stellen of je alles moet willen wat technologisch gezien kan', aldus Balkenende.
 
Kraamafdeling
Balkenende bezocht in het Nijmeegse ziekenhuis een aantal afdelingen die veel patiëntvriendelijker zijn gaan werken. Op de kraamafdeling, die volgens het hotelprincipe werkt, begroette de minister-president de allerjongste tijdelijke bewoner van het ziekenhuis: de 12 uur oude Femke Lamberts uit Beneden-Leeuwen.
 


Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.