Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

OK-materiaal blijft vaak achter in lichaam patiënt

Personeel van operatiekamers in ziekenhuizen controleert bij een operatie onvoldoende of er instrumenten of verbandgaasjes achterblijven in het lichaam van de patiënt.
OK-materiaal blijft vaak achter in lichaam patiënt

 
Dat concluderen medewerkers van het Eindhovense Catharina-ziekenhuis en het Academisch ziekenhuis Maastricht.
 
Nalatig
De bevindingen staan in een artikel in Medisch Contact dat vandaag verschijnt. De medewerkers spreken van nalatigheid en onzorgvuldig handelen. Zelfs als ziekenhuizen protocollen hebben opgesteld voor het tellen van de gebruikte materialen voor en na de ingreep, worden ze in de praktijk lang niet altijd nageleefd.
 
Grote risico's
Volgens de onderzoekers levert dit grote risico's op voor de gezondheid van de patiënt. Ongeveer eenderde (28 procent) van de ziekenhuizen heeft protocollen voor het tellen van instrumenten. Volgens de onderzoekers blijkt dat bij die ziekenhuizen vaak wel de kleine instrumenten worden geteld, maar de grote klemmen niet, zodat die geregeld in het lichaam achterblijven.
 
Veilig op tafel
De onderzoekers bepleiten dat bij een operatie één assistent verantwoordelijk wordt gemaakt voor de controle of na de operatie alle gebruikte materialen en instrumenten weer veilig op tafel liggen.
 
 
Lees ook op nursing.nl:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.