Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

OK's vaker bevolkt met onkundig personeel

In operatiekamers lopen steeds vaker werknemers van bedrijven rond die nauwelijks medische kennis hebben of ziekenhuispersoneel dat niet goed weet hoe geavanceerde apparatuur moet worden bediend.

Bij patiënten nemen daardoor de risico’s op wondinfecties of missers door technische blunders toe. Dat zeggen de brancheorganisatie voor medische bedrijven (FHI) en de vakvereniging voor managers van operatiekamers (NVLO).
 
Veiligheidsrisico's
Zij wijzen naar elkaar als het gaat om de vraag wie het grootste aandeel heeft in de veiligheidsrisicos. De Inspectie voor de Gezondheidszorg is op de hoogte van de problemen en voert gesprekken met de betrokkenen.
Volgens de OK-hoofden worden operatiekamers steeds vaker bevolkt door verkopers van medische instrumenten en apparatuur die onvoldoende kennis en ervaring hebben. Steriele materialen en instrumenten worden daardoor vaak onbewust besmet, laat Eduard Monteban van de NVLO weten.
 
Verkeerde knop
De medische industrie wijst juist een beschuldigende vinger naar ziekenhuizen. Zij trainen hun personeel nauwelijks in de bediening en werking van medische apparatuur, meldt Luc Knaven van de FHI.
 
 
Lees ook op nursing.nl:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.