Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ohra bindt strijdt aan met ondervoeding

Zorgverzekeraar Ohra start samen met voedingsconcern Nutricia in twee ziekenhuizen in de Randstad een proefproject om ondervoeding eerder te signaleren en tegen te gaan.
Ohra bindt strijdt aan met ondervoeding

Uit landelijk onderzoek bleek vorig jaar dat in het ziekenhuis 25 tot 40 procent van de patiënten ondervoed is. In het verpleeghuis is dat 20 tot 25 procent en in de thuiszorg 15 tot 25 procent.

Dietist
De twee ziekenhuizen die meedoen aan de proef, gaan direct na opname van een patiënt controleren op gewichtsverlies en schakelen een diëtist in wanneer gedacht wordt aan ondervoeding. Indien nodig wordt de gewone maaltijd aangevuld met extra drink- of sondevoeding. De patiënt mag tot kort voor de operatie blijven eten en krijgt vlak voor de operatie een koolhydraatrijke drank aangeboden.
Als de proef slaagt, zal de verzekeraar in de toekomst ziekenhuizen bij het afsluiten van contracten mede beoordelen op hun strijd tegen ondervoeding. De Rooij: "Ondervoeding kan tot langere opnameduur leiden, verhoogd medicijngebruik, een slechtere gezondheid en afname van de kwaliteit van leven. Alles wat die spiraal helpt doorbreken, moedigen wij als verzekeraar aan."
Lees verder op: BN De Stem
 

redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.