Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Onderzoek rijksvaccinatieprogramma nodig'

De overheid moet snel onderzoeken of vier nieuwe vaccins tegen waterpokken, baarmoederhalskanker, hepatitis B en diarree door het rotavirus in het rijksvaccinatieprogramma moeten worden opgenomen.

De Gezondheidsraad schrijft dat in een advies dat woensdag is gepresenteerd. Opname in het programma betekent dat Nederlanders automatisch een oproep krijgen om op kosten van de overheid te worden ingeënt.
 
Ook voor ouderen
Ook een vaccin tegen gordelroos voor ouderen wordt genoemd als een mogelijke nieuwe kandidaat. Het adviesorgaan van de regering bepaalt aan de hand van zeven criteria of een vaccin in het rijksvaccinatieprogramma thuishoort.
 
Van oudsher
Sinds 1957 worden kinderen in Nederland massaal ingeënt tegen ziekten als polio, mazelen en kinkhoest. De ziekten zijn hierdoor vrijwel de kop ingedrukt. In de afgelopen vijftig jaar is de medische kennis enorm toegenomen en zijn er vele nieuwe vaccins bij gekomen.
 
Goed onderzoek nodig
Volgens de raad is het van het grootste belang goed te onderzoeken welke vaccins toegevoegd zouden moeten worden aan het rijksvaccinatieprogramma. Mensen worden op die manier niet alleen tijdens hun jeugd maar gedurende hun hele leven beschermd tegen ziekten.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.