Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Operatie voorkomt amputatie bij diabetes

Het opheffen van de druk op zenuwen in het been bij mensen met diabetes met behulp van de ‘Dellon Triple Decompression’-operatie, kan het gevoel herstellen en de kans op zweren en amputatie aanzienlijk verminderen.

 

Dat stelt onderzoeker Lee Dellon in zijn proefschrift. Minstens de helft van het aantal mensen met diabetes krijgt te maken met aantasting van de zenuwen in de ledematen. In het been kan dit leiden tot gevoelsverlies, het ontstaan van zweren en uiteindelijk tot amputatie.

Het onderzoek
Bij vijftig patiënten met diabetische zenuwschade werd in één been deze operatie verricht. Gemiddeld 2,5 jaar later kwamen er in het geopereerde been geen zweren of amputaties voor, terwijl in de niet geopereerde benen twaalf zweren en drie amputaties voorkwamen.

Grote studie

In een grotere studie die wordt verricht in meerdere centra is tot op heden bij 665 patiënten met behulp van deze operatie het optreden van zweren verminderd van 15% naar 0,6%.
 


Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.