Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Physician Assistant verovert terrein

Het VUmc in Amsterdam richt zich steeds meer op de introductie van de Physician Assistant (PA) in de zorg. Een projectgroep zoekt uit wat daarvoor nodig is.

 
Door taken van artsen door speciaal opgeleide verpleegkundigen over te laten nemen, kun je inspelen op de toenemende vraag naar zorg. Een PA kan specifieke werkzaamheden overnemen van een arts. Bijvoorbeeld: patiënten beoordelen voor een operatie, als poortarts werken op de seh of behandelafspraken maken bij stabiele IC-patiënten. Zo blijft er voor de specialisten meer tijd over voor de complexe gevallen.
 
Onduidelijk
Formeel is er in VUmc nog niets geregeld voor deze nieuwe professionals, maar de behoefte eraan is groot. Vandaar dat in september 2005 de eerste vijf verpleegkundigen startten aan de opleiding tot PA, een jaar later gevolgd door nog eens vijf. Inmiddels loopt er dus een tiental PA’s in opleiding in het ziekenhuis rond, terwijl hun taken en bevoegdheden onduidelijk zijn. Dat gaat nu veranderen. In december installeerde de raad van bestuur een projectgroep, die moet uitzoeken wat de taken en bevoegdheden van een PA zijn, welk functieprofiel daarbij past, en wat de financiële, juridische en personele consequenties zullen zijn. Voordat de eerste PA afstudeert, eind dit jaar, presenteert de projectgroep de uitkomsten.
 
Nieuwsgierig
De physician assistant hoort - anders dan de nurse practitioner - bij het medisch domein. Dat is ook terug te zien in de opleiding, merkt Josée Kramer, PA in opleiding op. 'In het eerste en tweede semester hebben we ons bijvoorbeeld intensief bezig gehouden met klinische vaardigheden, zoals het afnemen van de medische anamnese en het lichamelijk onderzoek. We moeten ons natuurlijk ook nog wel bewijzen. De artsen zijn in elk geval heel nieuwsgierig. Ze ondersteunen me geweldig en zijn bereid me allerlei dingen te leren. Ik voel me zeer welkom.'
 
 
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.