Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Planten mogelijk ziekteverwekkers

Nieuwe ziekteverwekkers komen niet alleen uit dieren, maar verrassend vaak ook uit de plantenwereld.

 
Mensen met een verzwakt immuunsysteem, zoals HIV- of kankerpatiënten, en mensen die een transplantatie hebben ondergaan, dienen mogelijk als springplank die schimmels en virussen kunnen gebruiken om over te springen van het plantenrijk naar de mens. Dat zegt dr. Bart Thomma, plantenziektenkundige van de Wageningen Universiteit.
 
Amputatie
Tot de ziekteverwekkers uit de plantenwereld behoort bijvoorbeeld de schimmel Madurella mycetomatis. Die veroorzaakt in Afrika de ziekte mycetoma. De bodemschimmel komt waarschijnlijk ook voor op de doorns van acacia. Via schrammen of splinters vindt hij zijn weg naar mensen. Als de schimmel niet wordt bestreden is amputatie van ledematen noodzakelijk.
 
Kweekbodem
De groep patiënten met een verzwakt immuunsysteem, vormt een potentiële kweekbodem voor nieuwe ziekten die zo de kans krijgen om zich aan te passen aan een nieuwe gastheer. De ziekteverwekkers kunnen zich uitselecteren en muteren tot ziektekiemen die ook mensen met een gezond immuunsysteem kunnen vellen.
 Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.