Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Preventie nieuwe tak gezondheidszorg

Voorkom dat mensen ziek worden, dan bespaart de maatschappij zichzelf veel geld en hoeven burgers minder premie te betalen, is de boodschap van het nieuwe kabinet-Balkenende. Het wijdt in het regeerakkoord zelfs een apart hoofdstuk aan het nieuwe inzicht in de gezondheidszorg: Fitness voor ouderen, gezond koken voor allochtonen en voorlichting over roken. Gezond leven is 'hot'. 
 
Preventie nieuwe tak gezondheidszorg

 
Hoogleraar Integraal Zorgmanagement van de Rotterdamse Erasmus Universiteit Robbert Huijsman stelt: ‘Het is zo ingewikkeld dat het helemaal niet zeker is of het wel gaat lukken'.
 
Preventie
We worden te dik. Niet alleen in Nederland, maar in de hele westerse wereld. Mensen roken te veel, eten te vet, drinken te veel alcohol en bewegen te weinig. Vetzucht en diabetes dreigen een nieuwe epidemie te worden. Het sleutelwoord bij de nieuwe aanpak is preventie. In Nederland is grofweg de helft van alle ziekte terug te voeren op een ongezonde leefstijl. Dikke mensen krijgen bijvoorbeeld sneller suikerziekte, en dat leidt weer tot meer hart- en vaatziekten, herseninfarcten, nierproblemen, blindheid of noem maar op.
 
Dichtbij de burgers
‘We zijn er inmiddels achter dat voorlichting niet alleen via grote nationale campagnes moet gebeuren. Je moet het juist in wijken en buurten doen, dicht bij de burgers.(…) Je moet mensen aanspreken, maar ook woningen op een andere manier bouwen, met veel groen en moderne speelmogelijkheden, zodat kinderen veilig buiten kunnen zijn.’
 
Opzet gezondheidszorg
Huijsman ziet ook grote problemen in de opzet van de Nederlandse gezondheidszorg. ‘Stel dat huisartsen en diëtisten in een wijk een programma opzetten om mensen meer te laten bewegen. De zorgverzekeraars moeten dat in het huidige bestel betalen. Maar de gezondheidswinst blijkt pas vele jaren later. De kans is groot dat mensen dan al lang een andere zorgverzekeraar hebben.’
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.