Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Rollator niet en slaapmiddelen beperkt vergoeden

Slaapmiddelen en medicijnen tegen angststoornissen moeten alleen nog worden vergoed bij chronisch gebruik. Wie korte tijd die middelen nodig heeft, moet ze voortaan zelf betalen.

Ook rollators en krukken moeten voor eigen rekening komen. Dat adviseert het College voor Zorgverzekeringen in een dinsdag gepubliceerd rapport.
 
Zelf betalen of huren
Hulpmiddelen als een rollator of krukken horen, net als een leesbril, in een bepaalde levensfase bij het dagelijks leven, vindt het CVZ. Zij zijn niet duur en dus kunnen mensen ze wel zelf betalen. Bovendien zijn ze voor perioden tot zes maanden te huur.

Medicijnverslaving
Slaap- en kalmeringsmiddelen worden vaak ten onrechte langdurig gebruikt, stelt het adviescollege. Bij langdurig gebruik neemt de werkzaamheid af en neemt de medicijnverslaving toe. Daarom wil het CVZ vergoeding beperken tot aandoeningen waarbij chronisch gebruik noodzakelijk is. Patiënten die deze middelen korte tijd nodig hebben, moeten ze zelf gaan betalen. Meestal slikken mensen ze dan maximaal een maand en dat kost hen 12 tot 16 euro.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.