Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

VWS steunt project 'Veilig naar OK'

Het ministerie van VWS betaalt mee aan het project 'Veilig naar de OK' in het TweeSteden ziekenhuis. De bijdrage geldt voor voorlopig een jaar. Het project in het Tilburgs/Waalwijkse hospitaal heeft tot doel fouten rond een operatie uit te bannen.

Om een medische ingreep goed te kunnen uitvoeren, is het van belang precies te weten wat de achtergronden van een patiënt zijn. In dit preoperatieve traject gaat nog wel eens iets mis, constateert de Inspectie voor de Gezondheidszorg in een rapport dat vorige week verscheen.
 
Ketenproject
Het TweeSteden ziekenhuis in Tilburg en Waalwijk hebben daarom al eerder een ketenzorgproject opgezet. Daarin werken samen: de vakgroep anesthesiologie en de ziekenhuisapotheek Midden-Brabant van het TweeSteden ziekenhuis en de openbare apothekers in de regio. 'Veilig naar de OK' zorgt ervoor dat voor de operatie gekeken wordt naar wat de patiënt aan medicatie gebruikt. Welke medicijnen hij (tijdelijk) niet meer mag nemen, wanneer hij weer met de gestaakte medicatie kan beginnen en of er iets is waarvoor een patiënt allergisch is.
 
Bloedverdunners
De anesthesioloog en een apothekersassistente brengen dat in kaart en controleren vervolgens of de patiënt hun advies opvolgt. In het verleden moest een patiënt nog wel eens onverrichterzake naar huis, omdat de inname van bijvoorbeeld bepaalde bloedverdunners niet was gestaakt. 'Veilig naar de OK' richt zich vooralsnog alleen op patiënten die een operatie op afspraak ondergaan.
 

 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.