Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundige verwacht te gaan voorschrijven

Verpleegkundigen zullen de komende jaren vaker medicijnen voorschrijven door aanpassing van de Wet BIG. Een op de drie verwacht dit ook echt te gaan doen, blijkt uit onderzoek van het Panel Verpleegkundigen en Verzorgenden.
Verpleegkundige verwacht te gaan voorschrijven


Uit onderzoek van het Panel V&V blijkt dat zeven van de tien teams van verpleegkundigen nooit medicijnen voorschrijven. In algemene ziekenhuizen gebeurt dit veel vaker: in ongeveer tweederde van de teams schrijven verpleegkundigen wel eens een recept uit. Dertig procent van de verpleegkundigen in deze ziekenhuizen geeft aan dat verpleegkundigen dit ook op eigen initiatief doen, waarbij de arts vrijwel altijd achteraf om toestemming wordt gevraagd.

 
Verpleegkundig specialisten
In de toekomst wordt het voor twee groepen verpleegkundigen mogelijk gemaakt om medicijnen uit te schrijven. De eerste groep bestaat uit verpleegkundig specialisten met een masteropleiding. zij krijgen net als artsen en verloskundigen een zelfstandig voorschrijfbevoegdheid. De tweede groep bestaat uit gespecialiseerd verpleegkundigen (zoals bijvoorbeeld diabetesverpleegkundigen) Zij krijgen ook een zelfstandige bevoegdheid, maar moeten zich daarbij houden aan de in de wet BIG
opgenomen voorwaarden.
 
 

Bronnen: Nivel/LEVV/V&VN

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.