Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Verpleegkundigen mogen abortus uitvoeren'

Verpleegkundigen in Groot-Brittannië mogen voortaan vroege abortussen uitvoeren. Dat vindt het tijdschrift The Journal of Family Planning, dat de abortuswet opnieuw heeft geanalyseerd.
'Verpleegkundigen mogen abortus uitvoeren'

 
De auteurs van het blad hebben de wet uit 1967 en enkele uitspraken van de rechtbank bekeken, en zij concluderen dat hieruit blijkt dat het legaal is voor verpleegkundigen om vroege abortussen uit te voeren. Het zou de abortuszorg zelfs toegankelijker maken, meldt de BBC op haar website.
 
Wel medicatie
De Britse regering is het niet eens met de conclusie van het tijdschrift, maar andere zorgprofessionals hebben positief gereageerd en zien het wel zitten.
Uit jurisprudentie van de Britse rechtbank blijkt dat verpleegkundigen sinds 1981 wel via medicatie-toediening abortus mogen uitvoeren, en in de abortuswet wordt geen verschil gemaakt tussen medicinale abortus en chirurgische abortus.
 
Kleine foetus
Volgens de auteurs is abortus in een vroeg stadium niet complex vanwege de beperkte grootte van de foetus, en als er een arts verantwoordelijk is kan de verpleegkundige de abortus prima uitvoeren. De arts hoeft niet eens aanwezig te zijn bij de ingreep, als de opdracht maar van hem komt.
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.