Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ziekenhuis is complexer dan een raffinaderij

Onderzoeken naar kwaliteit en veiligheid van Nederlandse ziekenhuizen leveren nog steeds teleurstellende resultaten op. Herre Kingma legt uit dat de olietanker maar langzaam bijdraait
 


De recente opwinding over een kritisch rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft Herre Kingma, bestuursvoorzitter van het Medisch Spectrum Twente, niet onberoerd gelaten. Uit het rapport blijkt dat bij veel Nederlandse ziekenhuizen de voorbereiding op een operatie te wensen overlaat en dat die situatie leidt tot risico's voor de patiënt.
 
Als voormalig inspecteur- generaal voor de gezondheidszorg heeft Kingma verbetering van kwaliteit en veiligheid op de agenda gezet. 'Met het rapport is niets mis en het legt een heleboel dingen bloot', zegt Kingma. Maar over de reactie op het rapport is hij minder enthousiast. 'De media springen erop en men roept onmiddellijk schande. De samenleving wil genoegdoening voor wat de patiënt is aangedaan en afrekenen met degene die de fout heeft gemaakt.'
 
Meppen
Dat is volgens Kingma niet de meest productieve reactie. 'Toen ik bij de Inspectie kwam vond ik ook dat het wat strenger moest. Maar uit een rapport van de Amerikaanse gezondheidsraad uit 1999 werd mij al snel duidelijk dat meppen niet zo veel zin heeft.'  Het rapport liet zien dat veel fouten niet in de eerste plaats het gevolg zijn van falen van het individu, maar van de complexiteit van het systeem. Aan een medische fout gaat vaak een aantal stappen vooraf, bijvoorbeeld de overlegmomenten waarin informatie verloren gaat.
 
Het probleem van fouten die door het systeem veroorzaakt worden is dat zij niet zo eenvoudig op te lossen zijn. Kingma ondervindt dat in zijn rol als ziekenhuisbestuurder. 'Je bent bezig met het bijdraaien van een supertanker. Je kan fouten niet verbieden. Dat is hetzelfde als het verbieden van een wachtlijst of een file. Daarmee heb je het probleem nog niet opgelost. De wil tot goed samenwerken is er wel, maar je moet het ook georganiseerd krijgen.'
 
Lees het volledige bericht op de site van Farma Actueel.
 


Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.