Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ziekenhuisinterieur helpt tegen angst

De nieuwe inrichting van Het Oogziekenhuis Rotterdam moet de angst bij patiënten verminderen. Veel mensen met een oogaandoening zijn vaak bang om blind te worden.

 
Angstreductie bereik je volgens Femke Cuijpers, beleidsmedewerker van de afdeling communicatie en pr, onder meer met transparantie. De nieuwe lichte patio in het midden van het ziekenhuis en de open ruimtes laten dat zien. Het zijn enkele voorbeelden van de aanpassingen die Het Oogziekenhuis aan het interieur heeft gedaan. 'Vroeger was het ziekenhuis heel donker om onderzoek aan het oog uit te kunnen voeren', vertelt Cuijpers. 'Maar de technieken zijn vernieuwd, dus hoeft het ook niet meer donker te zijn.' De voormalige donkere binnentuin heeft een glazen dak gekregen en de verdiepingen zijn opengebroken.
 
'Live' operaties
Op de vierde verdieping vinden staaroperaties plaats. Daar kunnen patiënten met hun begeleiders wachten terwijl ze kunnen kijken naar 'live' operaties op een televisiescherm. Cuijpers: 'Een kijkje in de keuken stelt mensen gerust. Ze zien ook gelijk dat een operatie niet eng hoeft te zijn.'
 
Bekende kunstenaars
Het nieuwe interieur is ontworpen door de bekende binnenhuisarchitect Marijke van der Wijst en kunsthistoricus Ineke van Ginneken. De inrichting en de kunst zijn nu goed op elkaar afgestemd. Alles heeft te maken met zien, kijken en zicht. Zo hangen er foto's en schilderijen maar ook illusiespelletjes of spreekwoorden met het woord 'oog' erin. Het interieur is genomineerd voor de NVTG bouw-award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan vernieuwde bouwprojecten in de zorg.
 
Redactie Nursing - Alexia Hageman

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.