Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

‘Meer seksuele voorlichting op basisscholen’

Ruim meer dan de helft van de basisscholen wil dat seksuele voorlichting een ‘kerndoel’ in het onderwijsprogramma wordt, aldus het nationaal gezondheidsinstituut NIGZ.

Het onderzoek van het NIGZ deed onderzoek bij 336 scholen. Uit de cijfers blijkt dat nog geen 6 procent nooit aandacht besteedt aan seksualiteit, schrijft Trouw op haar website. 44 Procent doet er wel eens iets aan en slechts een derde geeft structureel seksuele voorlichting.
 
Kwestie van prioriteiten
Volgens NIGZ-onderzoekster Sanderijn van der Doef weten de scholen niet altijd zeker of de ouders het wel goed vinden. ‘Maar dat kun je met ze overleggen’, vindt Van der Doef. ‘Scholen vinden verder dat ze al zoveel moeten, maar dat is een kwestie van prioriteiten stellen.’
 
Lentekriebels
Mocht de seksuele voorlichting inderdaad een kerndoel worden, dan betekent dit dat ze hier aan zullen moeten voldoen, aldus Trouw. Vandaag begint de Week van de Lentekriebels. Met deze tweede editie besteden ruim tweehonderd basisscholen in Nederland aandacht aan relaties en seksualiteit in hun lesprogramma voor alle groepen. Ze doen dat in samenwerking met het NIGZ en GGD'en.
 
Nodig
Voorlichting is nodig, vindt het NIGZ. ‘Kinderen worden via media als televisie en internet steeds vaker geconfronteerd met seksueel getinte beelden. Deze beelden zijn vaak eenzijdig, rolbevestigend en weinig gevoelsmatig. Daarom is het goed als hier thuis en op school goede en juiste informatie tegenover wordt gezet.’
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.