Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

‘Papierversnipperaar’ bestrijdt HIV-virus

Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat de huid en de slijmvliezen van menselijke geslachtsdelen cellen bevatten die bescherming bieden tegen HIV.

Sommige personen zijn gevoeliger voor HIV dan anderen. Hoe dat precies komt is niet bekend. Een onderzoeksgroep van de afdeling moleculaire celbiologie en immunologie van het VUmc in Amsterdam heeft ontdekt dat de Langerhans-cel, een cel van het immuunsysteem, daar mogelijk een rol in speelt.
 
Eiwit
Bij seksuele overdracht komt het HIV-virus als eerste in contact met de Langerhans-cellen. Met hun enorme uitlopers vormen deze cellen een netwerk dat zich bevindt op plaatsen waar ons lichaam in contact staat met de buitenwereld, zoals in de huid en de slijmvliezen. De onderzoekers hebben aangetoond dat een eiwit op de Langerhans-cellen, genaamd Langerin, HIV-virussen ‘wegvangt’ en vernietigt, al vóórdat het de kans krijgt andere cellen te infecteren. Het virus wordt in kleine stukjes
gehakt, alsof het door een papierversnipperaar gaat.
 
Infectie
Maar er is nog een andere kant aan het verhaal. Experimenten tonen aan dat als de functie van Langerin geremd wordt, zijn beschermende rol verdwijnt en zelfs verandert in een infectieverspréidende rol. De Langerhans-cellen worden dan zelf geïnfecteerd door het HIV-virus. Vervolgens verspreiden ze het snel en efficiënt door het lichaam naar de T-cellen: het begin van de infectie die het afweersysteem van de patiënt verstoort.
 
Afweermechanisme
Voor een goede bescherming tegen HIV is het dus cruciaal dat het eiwit Langerin optimaal werkt. Het ontwikkelen van nieuwe therapieën die de functie van dit eiwit versterken, zou een belangrijke stap in de strijd tegen HIV zijn.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.