Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Beroerte: hoger opgeleiden herstellen beter

Hoger opgeleiden maken meer kans op een goed herstel na een beroerte dan mensen die een lagere opleiding hebben genoten. Dit blijkt uit een Belgisch onderzoek aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), schrijft de website van Het Laatste Nieuws.

 
Een team gezondheidswetenschappers van de vakgroep Medische Sociologie van de VUB stelden vast dat in een revalidatiecentrum de patiënten met een lagere opleiding minder kans hebben op een goed herstel dan patiënten met een hogere opleiding.
 
Ook het inkomen
Uit het onderzoek blijkt bovendien dat niet alleen de opleiding van invloed lijkt te zijn op het herstel, ook het inkomen kan bepalend zijn. Patiënten met een hoger inkomen maken een grotere kans op beter herstel dan mensen die minder verdienen.
 
Verschillende hypotheses
De vraag waarom opleiding van invloed is, heeft tot verschillende hypotheses geleid. Zo zou een hoger opgeleide zelf eerder op zoek gaan naar informatie en oplossingen en verloopt de communicatie met het zorgpersoneel beter.
 
Informatie
‘Het zou voornamelijk te maken hebben met het feit dat informatie minder goed zou overkomen bij lager opgeleide patiënten of dat ze niet alle informatie die hen wordt meegegeven goed begrijpen’, aldus een onderzoeker in Het Laatste Nieuws.
 
Oog hebben voor patiënten
‘Het is belangrijk dat het personeel van revalidatieafdelingen voldoende oog heeft voor die groep patiënten met een lagere opleiding,’ is de conclusie van de onderzoekers. Dit kan leiden tot een verhoogde motivatie ten aanzien van de revalidatie.
 

Redactie Nursing – Jeroen van Renesse

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • no-profile-image

    Tamara

    Ben ook een hoger opgeleide "stroke survivor" en ik zie wat mij overkomen is echt als een mogelijkheid voor persoonlijke groei. Ik zoek overal informatie en stel veel vragen aan mijn behandelaren. Het valt me op dat ze je eerder negatief dan positief behandelen (nocebo effect i.p.v. placebo), maar uit alle info die ik gevonden heb, blijkt veel meer herstel mogelijk dan vaak beweerd wordt. Het is alleen wel hard werken en steeds je grens verleggen. En het weigeren om het op te geven.

Of registreer je om te kunnen reageren.