Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Duizenden sterfgevallen door medische fouten

In de Nederlandse ziekenhuizen overlijden jaarlijks minstens duizend mensen door fouten van artsen en verpleegkundig personeel.
Duizenden sterfgevallen door medische fouten

Dat blijkt volgens het tv-programma NOVA uit het rapport dat de Orde van Medisch Specialisten woensdag presenteert. Het aantal ligt volgens NOVA jaarlijks tussen de 1000 en 2000.

Foute diagnoses
De doden zijn het gevolg van foute diagnoses, verkeerde of onjuist toegediende medicijnen, soms ook als gevolg van slordig bijgehouden dossiers. Volgens een woordvoerster van de Orde staan de aantallen die NOVA noemt niet op die manier in het rapport. Het onderzoeksverslag bevat juist een exacter aantal, maar ze wil nog niet zeggen welk. Bovendien komen er meerdere aantallen in voor. De Orde deed voor het eerst onderzoek op basis van patiëntendossiers. De verzamelde gegevens komen uit 2004.

Medisch specialisten
Afgelopen weekeinde presenteerde Jelle Prins van de Rijksuniversiteit Groningen nog een onderzoek waaruit blijkt dat medisch specialisten in opleiding jaarlijks zeker duizend fouten maken met ernstige gevolgen voor de patiënt. Die zouden te wijten zijn aan een te hoge werkdruk en het ontbreken van goede begeleiding.


Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.