Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Geen nieuwe doelgroepen voor griepprik

De griepprikcampagne wordt voorlopig niet uitgebreid. Het aantal doelgroepen blijft het komende griepseizoen gelijk,zo liet minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) gisteren de Tweede Kamer schriftelijk weten. 

 

Vorige maand adviseerde de Gezondheidsraad hem om juist meer groepen een griepprik te geven. De bewindsman zegt de uitbreiding zorgvuldig te willen voorbereiden en wacht daarom in ieder geval tot het griepseizoen 2008-2009. De Gezondheidsraad wil dat 60- tot 65-jarigen worden toegevoegd aan het Nationaal Programma Grieppreventie. Ook gezondheidspersoneel dat direct in contact komt met patiënten en gezinsleden van mensen die bij griep ernstig risico lopen, zou moeten worden gevaccineerd.


Aangepast vaccin

Klink zegt binnen een maand te reageren op het standpunt van de Gezondheidsraad. Omdat griepvirussen steeds veranderen, moet de vaccinatie jaarlijks worden herhaald en moet het vaccin worden aangepast. Ook kan op basis van onderzoek worden besloten dat bepaalde doelgroepen niet meer of juist wel moeten worden ingeënt.


Steenpuistziekte
Het huidige vaccinatieprogramma is gericht op twaalf groepen mensen, onder wie ouderen boven de 65 jaar, hiv-geïnfecteerden, mensen met
hart-, long- en luchtwegstoornissen en kinderen met astma. De huidige stand van wetenschap geeft volgens de raad aanleiding om een doelgroep te schrappen, namelijk die van mensen met steenpuistziekte en hun gezinsleden.

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.