Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Hersendeel dat rekenfouten maakt gevonden

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht en het University College Londen (UCL) hebben ontdekt welk gebied in de hersenen verantwoordelijk is voor de 'cijfervariant' van dyslexie.

 
Volgens de onderzoekers worden de rekenfouten gemaakt aan de rechterachterkant van het hoofd, ofwel in de 'rechter pariëtaal kwab' .
 
Simpele rekensommetjes
Het gebied is geïdentificeerd door mensen in een bepaalde scanner simpele rekensommetjes te laten maken. Het actieve hersengebied lichtte op. Vervolgens kregen proefpersonen bijvoorbeeld een kleine 2 en een grote 4 te zien of juist een grote 2 en een kleine 4. De opdracht was het 'fysiek grotere' getal aan te wijzen en daarbij de eigenlijke waarde van het cijfer te negeren.
 
Trager
Mensen met dyscalculie, de cijfervariant van dyslexie, deden dat beter dan 'gezonde' mensen; ze werden namelijk niet gehinderd door de numerieke waarde van het getal, dat bij 'gezonde' mensen automatisch meegewogen werd in het oordeel. Die verwarring maakte de 'gezonde' mensen trager. Maar toen bij 'gezonde' proefpersonen het verantwoordelijke hersengebied kort werd uitgeschakeld door middel van TMS, Transcranial Magnetic Stimulation, reageerden deze precies hetzelfde op de taak als mensen met dyscalculie. Het onderzoeksresultaat wordt binnenkort gepubliceerd in Current Biology .
 
Moeite met cijfers
Ongeveer 5 procent van de bevolking heeft last van dyscalculie. Mensen met dyscalculie hebben moeite met cijfers. Dat kan negatieve gevolgen hebben voor tellen, rekenen, klok kijken, met geld omgaan, of zelfs het aanhouden van de juiste snelheid in een auto. Kinderen met dyscalculie hebben vaak moeite het tempo op school bij te benen.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.