Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Honderden ernstige fouten door aio's

HILVERSUM (ANP) - Artsen die in opleiding zijn voor medisch specialist maken zeker duizend fouten die ernstige gevolgen hebben voor de patiënt. Dat stelt andragoog Jelle Prins van de Rijksuniversiteit van Groningen.
 

 
Meer dan de helft van alle specialisten-in-opleiding zegt dat zij een of meer van dergelijke missers heeft begaan. De onderzoeksresultaten werden zondag gepresenteerd in een uitzending van televisieprogramma Zembla.
 
Werkdruk en gebrekkige begeleiding
De aanstaande specialisten schrijven de fouten toe aan lange werkdagen, hoge arbeidsdruk en het ontbreken van een goede begeleiding. Een opleiding tot specialist vergt doorgaans zes jaar. Hun supervisor komt niet als hij nodig is, luidt het verwijt. Verder kan de arts-assistent soms niet met zijn vragen bij de specialist terecht.
 
Ernstige fouten
Prins schreef in 2005 alle 5100 arts-assistenten in Nederland aan. Bijna de helft (2145) deed aan het onderzoek mee. Van hen zei 54 procent dat zij ernstige fouten hadden gemaakt. Dat kunnen fouten zijn waardoor een patiënt langer in het ziekenhuis moet blijven maar ook missers die de dood tot gevolg hebben.
 
Orde van Medisch Specialisten
De voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten, professor P. Vierhout, is geschokt en gaat hierover een brief schrijven aan alle wetenschappelijke verenigingen en medisch specialisten van Nederland.
 
‘Vermijdbare fouten’
“Het zijn vermijdbare fouten'', aldus Prins. “Die fouten komen door een opleidingsklimaat dat onveilig is, waarin je even niet meer je opleider of supervisor belt om mee te kijken, waarin je door zoveel diensten achter elkaar extreem vermoeid bent en daardoor fouten gaat maken.''
 
Burn-out en oververmoeid
Uit eerder onderzoek van Prins is gebleken dat een op de vijf arts-assistenten wordt getroffen door een burn-out en dat 40 procent oververmoeid zijn werk doet. Prins publiceerde hierover in onder meer Medisch Contact.
 


Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.