Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Inspectie eist informatie over privé-klinieken

De Inspectie voor de Gezondheidzorg (IGZ) wil dat alle privé-klinieken vanaf volgend jaar gegevens gaan verstrekken over de kwaliteit en medische prestaties die zij leveren. Nu zijn nog veel klinieken onbekend bij de Inspectie.

Het doel is de controle op commerciële operatiecentra te verscherpen, aldus het Algemeen Dagblad.

 
Kwaliteit van zorg
Patiënten kunnen de informatie gebruiken in hun keuze voor een bepaalde kliniek. Naar centra die ondermaats presteren of onvoldoende kwaliteit garanderen, wordt onderzoek ingesteld.
 
Sterfgeval
De aankondiging komt op een moment dat de roep om een steviger toezicht op privé-klinieken opnieuw aanzwelt. Aanleiding is de onrust rond de tragische dood van een 21-jarige vrouw afgelopen maandag na een cosmetische operatie. Organisaties van privé-klinieken en plastisch chirurgen vinden dat de Inspectie de cosmetische branche niet scherp genoeg in de gaten houdt.
 
Onbekend
Volgens een woordvoerder van de IGZ heeft de organisatie op dit moment te weinig zicht op het reilen en zeilen van de naar schatting 200 commerciële centra in ons land. Van de Utrechtse kliniek waar zich maandag een drama voltrok na liposuctie en een borstoperatie, had de Inspectie nog nooit gehoord.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.