Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Kinderen vaker mishandeld dan gedacht

Kinderen worden vaker verwaarloosd en mishandeld dan tot nu toe werd aangenomen. Dit blijkt uit onderzoek van de universiteit van Leiden.

In totaal werden in 2005 naar schatting 107.200 kinderen mishandeld. Dat betekent ongeveer 30 gevallen op duizend kinderen. Ter vergelijking: in de Verenigde Staten zijn het er 23 op de 1000.
 
Ook verwaarlozing
Onder kindermishandeling valt niet alleen lichamelijk, geestelijk en seksueel geweld, maar ook verwaarlozing. Tot nog toe werd in Nederland uitgegaan van een ruwe schatting van 50.000 tot 80.000 gevallen per jaar.
De grootste groep mishandelde kinderen wordt fysiek of emotioneel verwaarloosd, blijkt uit de nieuwe cijfers. Naar schatting 4700 wordt seksueel misbruikt (1,3 op de 1000 kinderen), 19.000 kinderen worden fysiek mishandeld.


'Hulpverleners moeten alerter zijn'
Hulpverleners, bijvoorbeeld in de psychiatrie, moeten alerter zijn op kindermishandeling, gepleegd door hun cliënten, schrijft de Inspectie voor de Jeugdzorg vandaag bij de presentatie van het jaarverslag over 2006.
 
Meldpunten
De cijfers zijn gebaseerd op gevallen van kindermishandeling uit 2005. Bij het onderzoek werden 1100 professionals betrokken die beroepsmatig met kinderen te maken hebben in onderwijs, opvoedingsondersteuning, juridische en sociaal-medische zorg. Ook is gebruik gemaakt van de meldingen van mishandeling bij de 17 Advies en Meldpunten Kindermishandeling (AMK).
 
Risico
Gekeken is onder meer naar de gezinssituaties waarin mishandeling vaak voorkomt. Zo blijkt het risico op kindermishandeling bijna zeven keer groter in gezinnen met laagopgeleide ouders, terwijl werkloosheid van beide ouders het risico ruim vijf keer vergroot. Allochtone kinderen lopen iets meer gevaar slachtoffer te worden. Ook de gezinsvorm speelt een rol. Een groot gezin (drie of meer kinderen) en alleenstaand ouderschap verdubbelen het risico op kindermishandeling. Maar ook stiefgezinnen maken zich er vaker schuldig aan.
De onderzoekers pleiten voor een effectief scholings- en werkgelegenheidsbeleid. Ook zou opvoedingsondersteuning voor alle gezinnen kunnen bijdragen.
 
Trouw, ANP

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.